Sledujte nás:

Tahák pro výběr v restauraci

Zpět

 

I když si zrovna jídlo nestíháte připravit, nebo máte jednoduše chuť zajít si do dobré restaurace, a přitom nechcete vybočit ze svého zdravějšího režimu, nemusíte se bát, že zůstanete u suchého salátu.

Jak již ostatně bylo řečeno v článku i v blogu k této Výzvě, i v restauraci je možné se kvalitně a zdravě najíst. Jen je potřeba vědět, jaká jídla preferovat, a co raději na jídelním lístku přehlédnout.

A právě z toho důvodu jsme pro vás dali dohromady přehledný „tahák“ pro správný výběr jídla, který vám při návštěvě restaurace usnadní rozhodování. 

Jak vybírat přílohy?

Přílohy jsou bohatým zdrojem sacharidů a je proto potřeba si u nich hlídat velikost porce, určitě je ale ani při hubnutí úplně nevylučujte.

Pozor si dejte zejména na smažené přílohy, které mohou na 100 g obsahovat až 1500 kJ!

Vhodné přílohy

vařené brambory - dejte pozor na vydatné omaštění máslem

šťouchané brambory a kaše - dají se připravit i zdravě, avšak pozor na často přidávané suroviny jako je máslo, sádlo, smažená cibule, slanina aj.

vařená rýže – nejlepší volbou je rýže celozrnná, natural, rýže indická a Basmati, které mají nižší glykemický index

pohanka

bulgur

quinoa

kuskus - nejlépe celozrnný

těstoviny – nejlépe celozrnné, pozor si dejte na smažené nudle

gnocchi  – bohužel gnocchi a těstoviny bývají často připravovány v kombinaci s tučnými smetanovými omáčkami, což není ideální volba, proto vždy zjišťujte, v jaké podobě jsou servírovány

knedlíky – při hubnutí a nižším energetickém výdeji maximálně 2-3 ks

celozrnné pečivo

tortilla - nejlépe celozrnná

luštěniny

Nevhodné přílohy

smažené hranolky

smažené krokety

americké brambory

bramboráčky

topinky

bramborový salát s majonézou

 

Jak vybírat vhodný zdroj bílkovin?

Bílkoviny jsou důležité z mnoha důvodů, mimo jiné i proto, aby vás jídlo dostatečně zasytilo, proto na ně určitě nezapomeňte. Nemusí mít každý den jen podobu masa, ale nebojte se vyzkoušet i různé rostlinné zdroje bílkovin. Nabídka vegetariánských restaurací už je poměrně široká, a i v běžných restauracích snad už nebývá jediným bezmasým jídlem smažený sýr.

 Vhodné zdroje bílkovin

libové drůbeží maso – krůtí či kuřecí prsa (v množství do 150 g), v případě kuřecího či krůtího stehna jezte maso ideálně bez kůže.

libové hovězí maso - hovězí zadní, roštěná, svíčková (pozor na gramáž, i zde na hlavní chod postačí množství do 150 g)

libové vepřové maso - vepřová panenka, pečeně, kýta (opět v množství do 150 g)

ryby - zde se nebojte vybrat i tučnější druhy (např. losos), dbejte ale na kvalitu a vyvarujte se smaženým úpravám (prsty, filé)

další druhy libového masa - zvěřina, jehněčí, skopové, králík

vejcepozor na typ úpravy, nejlepší jsou vejce vařená (například jako doplněk zeleninového salátu)

rostlinné bílkovinné zdroje - tofu, tempeh ,robi, šmakoun, luštěniny (cizrna, fazole, čočka, hrách)

Nevhodné zdroje bílkovin

Všechna masa, která budou připravena smažením, v těstíčku, trojobale, listovém těstě apod.

tučné vepřové maso - vepřový smažený řízek, vepřová krkovice, vepřový bůček, žebra, koleno, ovary, jitrnice

tučné hovězí maso

tučná drůbež - kachna, husa s kůží

tučné uzeniny - slanina,  klobásy, párky, špek, špekáčky, paštiky

mletá masa - sekaná, karbanátky, čevapčiči, hamburgery (ačkoli byste si doma mohli udělat i mleté maso v lehce stravitelné verzi, v restauraci se setkáte spíše s variantou obsahující vysoké množství tuků)

tučné sýry - čedar, ementál, eidam 45%, plísňové sýry - hermelín, camembert, roquefort, niva apod.


Jak vybírat v asijských a dalších restauracích se zahraniční a exotickou kuchyní?

Zpestřete si jídelníček návštěvou indické, thajské, vietnamské nebo jiné cizokrajné restaurace, i zde však dbejte na správný výběr.

Vhodné pokrmy

nesmažené nudle, rýže s libovým masem/tofu/rybou/vejcem a zeleninou - pozor ale na velikost porce (běžná porce hlavního jídla v čínské nebo vietnamské restauraci může mít až 5000 kJ!)

vietnamské a další asijské polévky s libovým masem/vejcem/tofu (např. pho, ramen) - pozor na množství nudlí (běžná porce polévky pho může mít vzhledem k velké porci nudlí okolo 3500 kJ)

nesmažené závitky, knedlíčky s libovým masem a zeleninou

sushi

indická kuchyně - libové maso s omáčkou a zeleninou, luštěninové směsi s rýží (pozor na tučné druhy mas a tučné omáčky)

Nevhodné pokrmy

smažené nudle, rýže

nudle, rýže s tučným/smaženým masem, s tučnými omáčkami (se smetanou, kokosovým mlékem) 

smažené závitky

pizza

 

Hodnocení (30 hlasů):

Komentáře je možné psát až po přihlášení.

04. 08. 2019 22:46
Tahák se bude určitě hodit.
30. 07. 2019 12:07
Tohle celkem zvládám, ale občas (1-2x do roka) si ráda pochutnám na martinské husičce nebo kuřeti pečeném s křupavou kůžičkou. O to víc se pak snažím v tělocvičně.
30. 07. 2019 10:10
Opakování matka moudrosti, tak děkuji za připomenutí
29. 07. 2019 19:23
Tahák je super, zopakování neškodí.
29. 07. 2019 16:46
Díky za tahák, může se hodit, hlavně ta asijská kuchyně, tady se moc neorientuji.
29. 07. 2019 09:18
pěkný tahák, vybírám tak nějak správně, po několika letech na Stobu už vím co si dát a i si pochutnat
18. 05. 2018 22:04
Super tahák vytisknutí a budu pouzivat
18. 05. 2018 22:03
Super tahák vytisknutí a budu pouzivat
13. 05. 2018 14:49
děkuji za skvělý tahák, určitě ho využiji :-)
11. 05. 2018 21:07
prima tahák....
11. 05. 2018 21:00
Prima taháček.
11. 05. 2018 20:16
Díky za dobré tipy. Využiji je.
11. 05. 2018 12:53
Dobrý pomocník, děkuji.
10. 05. 2018 21:45
Jasné a přehledné, díky,
10. 05. 2018 18:22
Perfektní tahák, díky, ukládám si.
10. 05. 2018 05:52
Pěkný přehled, většinou si vybírám správně.
09. 05. 2018 20:44
Dobrá pomůcka, dám jí do klubovny a našim kamarádům to ráda přečtu.
09. 05. 2018 13:59
Díky za tabulky
08. 05. 2018 16:31
pěkný přehled a celkem to dodržuji a vybírám správně
08. 05. 2018 16:25
Když je v nabídce jídlo, které bych si ráda dala, ale jsou k němu hranolky, poproím o vařené brambory, eventuelně rýži. Když je v nabídce hotovek jako příloha k jinému jídlu, nikdy s tím nebývá problém.
08. 05. 2018 10:47
Vše se mi daří dodržovat, jen ta pečená stehna a jednou za čas husa či koleno jsou pro mne védomou výjimkou. Po nich či před nimi si pak dám více pohybu nebo pár hladovějších dní
07. 05. 2018 21:40
Perfektní pomůcka.
07. 05. 2018 16:18
Pěkný přehled, jako pomůcka velice zdařilé. Díky
07. 05. 2018 11:27
Moc děkuji za rady.
07. 05. 2018 08:55
moc děkuji za rady.
07. 05. 2018 07:50
Díky za přehled a srovnání :-).

Naši partneři